Dierenkliniek Bornego

Dierenkliniek Bornego

Beurtschip 3 8447 CL Heerenveen telefoon: 0513 623 350
kliniek

Laparoscopische sterilisatie


In onze kliniek kunnen vrouwelijke honden laparoscopisch ('kijkoperatie') gesteriliseerd worden. Het steriliseren van een teef via een kijkoperatie geeft aanzienlijk minder pijn dan een sterilisatie met de ‘open buik methode’. Hierdoor voelt de hond zich direct na de operatie veel fitter. De hond heeft minder pijn, is sneller wakker, fitter en voelt zich veel beter na een laparoscopische sterilisatie.

Al jaren worden de meeste buikoperaties bij mensen via een kijkoperatie uitgevoerd. Al jaren weten we dat dit minder pijnlijk is en dat mensen sneller naar huis kunnen dan na een gewone buikoperatie. Sinds enige tijd kan een buikoperatie bij de hond ook via een kijkoperatie gedaan worden. Een groot onderzoek heeft aangetoond dat dit zelfs 65 % minder pijn lijkt te geven bij de hond. Daarnaast blijkt ook dat de hond een betere darmbeweging houdt, en zelfs minder reactie van het immuunapparaat heeft dan na een gewone buikoperatie. Bij de hond wordt met name de sterilisatie daarom bij voorkeur via een laparascopie uitgevoerd.

U kunt voor een afspraak voor deze vorm van sterilisatie gewoon naar onze kliniek bellen. Mocht u meer informatie willen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.


Wat is een sterilisatie eigenlijk?

Bij een sterilisatie van een teefje wordt de hond onder narcose gebracht en worden operatief de eierstokken verwijderd. Dit heet een ovario-ectomie. Tijdens de ‘normale’ sterilisatie wordt de buik van de hond opengemaakt over meerdere centimeters. Groot genoeg voor de dierenarts om met de hand of vingers naar binnen te gaan om de eierstokken op te zoeken en af te binden. Deze snede gaat uiteraard dwars door de huid en de buikwand heen.

Wat is een laparoscopische sterilisatie?

Bij een laparoscopische sterilisatie gaan geen handen, maar alleen instrumenten de buik in. Er worden twee kleine wondjes gemaakt van ongeveer 1 cm. Door deze gaatjes gaan de camera en de instrumenten naar binnen. De camera geeft het beeld uitvergroot weer op een beeldscherm naast de operatietafel. Bij mensen worden heel veel operaties op deze wijze gedaan (kijkoperaties) en daarvan weten we wat een verbetering dit is ten opzichte van “gewone” chirurgie.

De voordelen van laparoscopische sterilisatie

  • De laparoscopische operatie blijkt minder pijn te veroorzaken dan de normale open buikoperatie. Een onderzoek naar de pijn na sterilisatie via de open buik methode en via laparoscopie heeft aangetoond dat de honden minder pijn blijken te hebben. Dit is ook logisch, aangezien er geen grote buikwond wordt gemaakt.
  • De kleinere wondjes van de laparoscopische operatie genezen sneller en met minder complicaties dan één grote wond. Ook is er minder kans op infectie van de buik(wond). We weten niet precies waarom er minder infectie optreedt, maar men gaat ervan uit dat er via deze methode geen bacteriën via de operatiekamer in de buik komen, waardoor er ook postoperatief minder problemen ontstaan.
  • Door de kleinere wonden herstelt de hond in zijn geheel ook sneller.
  • Doordat de camera in de buik alle handelingen op een sterk vergroot scherm projecteert, heb je veel beter zicht op de “werkplek”. Bij de open buikoperatie werk je diep en soms zelfs alleen op gevoel in de buik. De camera kan overal kijken, ook op die plaatsen die tijdens een gewone operatie onzichtbaar zijn.
  • Na een laparoscopische sterilisatie mag de hond na paar dagen alweer zwemmen.


Zijn er ook nadelen van deze vorm van steriliseren?

Eigenlijk is er maar één nadeel en dat is de prijs. Voor deze manier van steriliseren is specifieke apparatuur nodig en een dure opleiding. Deze extra investering maakt in onze dierenkliniek de prijs 30 tot 60 euro (afhankelijk van het gewicht van de hond) hoger dan die van een sterilisatie via de open buik methode.

Klik hier voor de prijslijst operaties.


We weten zeker dat uw hond de voorkeur heeft voor een kijkoperatie!

Weekenddiensten

Hier zijn onze weekenddiensten.


Laparoscopisch opereren

Wij bieden nu deze mogelijkheid in de kliniek aan.


WEBSHOP voor uw huisdier

Online zorg van Dierenkliniek Bornego!


Konijnen enten

Nieuw vaccin tegen Myxomatose en VHS


Digitale röntgen
Sinds kort beschikken wij over een digitaal röntgenapparaat.

Trimmen van uw hond en kat

Klik voor meer informatie.


Pup en Kitten Info-spreekuur

elke dinsdagochtend van

11.30 tot 12.30 uurVolg ons nu ook op Facebook!

Facebook-icon100

Vormgeving en realisatie: Wiep van der Meulen | Powered by Knooppunt
algemeen